Home > Menu > Karya > Artikel > Apa itu ikhtilat?

Apa itu ikhtilat?

Ikhtilat pada asalnya bererti pergaulan. Dalam penulisan ulama Salaf, ikhtilat jarang digunakan untuk pertemuan sosial. Biasanya, digunakan perkataan Liqa’ (pertemuan), Musyarakah (penyertaan) dan Ijtima’ (perjumpaan). Untuk mengkhususkan percampuran yang cela digunakan perkataan Khalwat. Namun, dalam penulisan ulama mutakhir sering kali ditemui perkataan ikhtilat ini.

Dari sudut syariah, ianya bermaksud, percampuran lelaki dan perempuan iaitu perkumpulan mereka pada satu tempat, sama ada berkumpulan atau bersendirian. Kebiasaannya menyebabkan mereka bertemu satu sama lain, berpandangan dan bertegur sapa.

Ada yang bertanya: “Jika ikhtilat itu tidak semuanya haram, adakah percampuran perempuan dengan lelaki sama dengan percampuran lelaki dengan lelaki, tanpa ada perbezaan?”

Jawapannya ialah, Tidak, secara pastinya tidak. Kerana asasnya pergaulan lelaki sesama lelaki adalah HARUS. Tetapi pergaulan lelaki dengan perempuan adalah Tidak harus.

ISLAM & IKHTILAT
Islam yang syumul ini tidak pernah menghalang kita sebagai umatnya untuk berinteraksi antara sama satu lain, bergaulcats untuk manfaat bersama, dan bermuamalah untuk perkara yang mendatangkan pahala. Walau bagaimanapun, dalam ikhtilat haruslah diingatkan, ada juga perkara yang dilarang oleh agama. Bak kata seorang pensyarah pathology, ‘there’s no rule without exception’. Pergaulan adalah haram sekiranya berdua-duaan, adalah salah jika tanpa urusan penting, adalah dilarang sekiranya mendatangkan fitnah.

Namun, terdapat juga pergaulan yang dibolehkan.  Fiqh semasa pada sama kini menghuraikan hukum pergaulan antara lelaki dan perempuan dalam berbagai aspek. Contohnya wanita di tempat kerja, di pasar, di pentas dan bergelut dalam bidang politik. Adakah ia harus melakukan kerja-kerja yang seperti itu padahal dia terpaksa bergaul, bercakap dan bersemuka dengan bukan mahram dan bukan kaum sejenis mereka.

Kesimpulannya, ikhtilat dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu:

  1. Ikhtilat syarie
  2. Ikhtilat tidak syarie

IKHTILAT SYARIE

Contohnya pertemuan Syarie : perubatan, mensyuarat, pendidikan, urusan jual beli, kecemasan dan sebagainya yang mempunyai matlamat jelas serta tidak bertentang dengan syarak.

IKHTILAT TIDAK SYARIE

Contoh pertemuan tidak syarie : menonton wayang, makan-makan, menbeli-belah, bersiar-siar dan sebagainya yang tidak ada keperluan penting.

Dari Bukhari diriwayatkan sabda Rasulullah S.A.W.,”Janganlah sekali-kali seorang lelaki berkhalwat dengan seorang wanita jika wanita itu disertai dengan mahramnya. Tidak boleh pula seorang wanita melakukan perjalanan kecuali disertai mahramnya.” Tiba-tiba salah seorang sahabat berdiri dan berkata,”Wahai Rasulullah, sesunggunya isteriku hendak pergi menunaikan haji, sedangkan aku sudah ditugaskan ke peperangan anu dan anu” Rasulullah menjawab,”Pergilah engkau dan tunaikan ibadah haji bersama isterimu.”  (HR Muslim)

IKHTILAT TIDAK SYAR’IE

Ikhtilat tidak syarie merupakan suatu bentuk pergaulan secara bebas yang melibatkan lelaki dan perempuan yang ajnabi. Ia merupakan suatu bentuk pergaulan yang ditegah oleh Islam. Sesungguhnya mengambil mudah persoalan ikhtilat boleh membuka ruang maksiat yang berleluasa dalam masyarakat tanpa kita sedari. 

Tambahan kemajuan era teknologi sekarang, ikhtilat bukan sahaja melibatkan perjumpaan antara lelaki dan perempuan yang ajnabi malah dengan kemudahan yang ada seperti Yahoo Messenger, SMS, e-mail, dan Facebook. Jarak yang jauh didekatkan, masa yang berbeza tidak menjadi masalah begitu juga dengan kos perhubungan. Budaya ini terus menjadi darah daging masyarakat kita terutama remaja-remaja. 

Kadang kala perhubungan dimulakan atas dasar kerja tetapi akhirnya melarat kepada perkongsian peribadi bukan perkongsian kepakaran. Maka tenggelamlah konsep ‘kerja adalah kerja, peribadi adalah peribadi’. Kononnya hendak memahami dan mewujudkan keserasian dalam bekerja. Seolah-olah kita mencari keredhaan manusia dalam kemurkaan Allah.

Apabila wujud golongan yang menegah dan menunjukkan kaedah muamalat yang selari dengan syariat Islam maka timbullah konsep SYADID. Sememangnya Islam itu mudah dan tidak membebankan tapi tidak bermakna kita layak untuk mempermudah-mudahkan syariat Islam. 

Adakah salah seorang nisa’ dan rijal menjaga maruah dan pergaulannya. Bercakap, berurusan, berjumpa dan berbincang atas keperluan? Adakah salah bagi seorang nisa’ terutamanya menegaskan suaranya dan menjaga pandangan demi menjaga maruah dirinya.

Dalam Al-Quran ada menyebut: “Katakanlah kepada lelaki-lelaki dari orang-orang beriman supaya menahan pandangan mereka serta menjaga kehormatan mereka dan katakanlah kepada perempuan-perempuan dari orang-orang yang beriman supaya menahan penglihatan mereka serta menjaga kehormatan mereka.” (An-Nur:31)

Apabila rijal dan nisa’ berjumpa tidak kira atas apa jua keperluan dan keadaan perlulah berteman bertepatan dengan sabda Rasulullah SAW: “Tiada akan menyendiri seorang lelaki dan seorang perempuan itu melainkan syaitan akan menjadi orang yang ketiga.”

Ada yang menimbulkan alasan malas menyusahkan rakan untuk menemankan kita. Malas nak tunggu rakan. Malas itu malas ini. Besar sangatkah malas kita berbanding arahan Allah dalam Al-Quran? Tegarkah kita melawan syariatNya. 

Syariat Islam turut menyarankan kepada kita untuk menundukkan pandangan. Bukan sahaja haram melihat aurat bukan muhrim malahan bahagian-bahagian bukan aurat turut dilarang. Sabda Rasulullah SAW: “Wahai Ali janganlah pandangan (yang kedua) menuruti pandangan (yang pertama) kerana sesungguhnya pandangan pertama itu adalah bagimu sedang yang kedua tidak (berdosa).” 

Kalau dah bergaul dan bercampur bebas masakan kita mampu menahan dan menjaga pandangan. Usah menegakkan benang yang sememangnya basah. Bukanlah nak menghukum tanpa memberikan jalan penyelesaian. Jom kita berkongsi tip-tip berurusan dengan bukan mahram

1Elakkan berhubungan dengan lelaki. Kalau ada peluang untuk minta bantuan dari nisa’ (bagi nisa’) dan rijal (bagi rijal), mintalah tolong mereka. Lainlah benda-benda di luar kudrat kita contohnya apabila nisa’ minta bantuan rijal soal baiki laptop, kereta dan perkara-perkara yang tak mampu dilakukan nisa’. Silalah mempergunakan kemahiran dan kepakaran yang ada. Begitu jugalah sebaliknya bagi rijal.

2. Andai terpaksa berhubung dengan bukan mahram gunakanlah perantaraan berbentuk tulisan seperti sms, nota kecil dan sebagainya. Ringkaskan dan padatkan ayat-ayat. Elakkan meletakkan ikon senyum yang sememangnya comel. Tak perlu disertakan dengan gelak ketawa seperti huhu, haha, hihi, hikhik.

Andai terdesak sangat untuk bercakap melalui telefon, jagalah suara anda terutama nisa’ selari dengan tuntutan Al-Quran: “Wahai isteri-isteri nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah lembutkan suara dalam berbicara, sehingga bangkit nafsu org yang ada penyakit dlm hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yang baik.” Takkanlah nak tunggu Allah menempelak kita dengan bala-Nya?

3Tundukkan hati. Sepatutnya apabila kita berurusan dengan bukan mahram kita perlu risaukan kemurkaan-Nya. Banyak-banyaklah berdoa semoga urusan dipermudahkan dan bebas daripada fitnah. Minta dariNya supaya dipelihara daripada panahan syaitan.

4Tundukan pandangan. Jangan tertipu dengan matapelajaran kaedah berkomunikasi yang kita belajar “make eye contact with the person you’re talking to”. Melainkan dengan kaum sejenis. Teramatlah disarankan demi membina ukhwah yang kukuh. Berwaspada dengan konsep “dari mata turun ke hati”. Tidak bermakna tundukan pandangan sehingga jalan terlanggar tiang.

5Mempercepatkan urusan. Apabila ada urusan, segerakanlah kerja. Tak perlulah sampai hendak berkongsi hal peribadi, luahan hati, gelak ketawa dan sebagainya yang tidak penting. Berbincanglah di tempat yang sesuai dan segerakan urusan. Jangan lupa peneman anda.

Moga kita semua tergolong dalam golongan yang mempertahankan Islam di atas muka bumi Allah, bukan golongan yang menjatuhkan Islam itu sendiri. Wallahua’lam

 

JABATAN KESELAMATAN DAN SOSIAL ISLAM (JAKSI)

PERUBATAN CAWANGAN ZAGAZIG 2012/13.

One comment

  1. Assalam.Saya gunakan text diatas ya.jazakumullah khoiron.

Tinggalkan komen anda