Home > Menu > Karya > Artikel > Roselle / Karkadeh

Roselle / Karkadeh

Kandungan vitamin C nya adalah melebihi 20 kali ganda dari yang terdapat dalam keluarga limau (citrus). Ini menunjukkan kelebihan vitamin C yang ada pada Roselle berbanding dengan buah kismis hitam.

KELEBIHAN ROSELLE

  • Anti Penuaan.

Roselle mempunyai Vitamin C yang tinggi dan berserat akan melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik. Keupayaannya meminimakan kerosakan yang dimusnahkan oleh radikal bebas merupakan sebab utama seseorang yang mengamalkan roselle akan kelihatan muda dan berseri wajahnya.

  • Pencegahan Penyakit Kardiovaskular.

Sakit jantung merupakan pembunuh nombor satu di dunia dan dianggap sebagai ’silent killer’. Kedaan oksidasi juga akan menyebabkan kadar LDL akan meningkat dan menyebabkan arteri tersumbat. Pengamalan roselle akan membantu mencegah ketebalan LDL di arteri dan sekaligus mengelakkan penyakit tekanan darah tinggi.

  • Pencegah Kanser.

Dunia kini yang terdedah kepada pencemaran udara, makanan, dan minuman merupakan punca utama kepada terjadinya kanser. Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam roselle mampu untuk bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai anti kanser.

  • Demam Panas/Selesema.

Roselle amat baik untuk mereka yang sering menghadapi masalah selesema dan sebagai pemakanan kesihatan yang utama kepada mereka yang menghadapi masalah demam panas.

  • Resdung (alergi) dan Lelah (asma).

Pengambilan Coscinium Plus dan roselle adalah dua gabungan yang terbaik kepada permasalahan begini.

  • Stress / Sukar tidur.

Bagi mereka yang menghadapi masalah stress dicadangkan mengambil roselle dimana ia akan bertindak menurunkan suhu dan mempengaruhi mood pesakit. Roselle juga amat baik untuk masalah dengkur semasa tidur.

  • Masalah lain.

Amat baik untuk mereka yang menghadapi luka luar dan dalam, kecederaan, mengatasi masalah penyakit kulit, menstabilkan darah tinggi

KEGUNAAN TRADISIONAL ROSELLE
Roselle digunakan secara tradisional untuk melegakan batuk dan demam dalam masyarakat. Di Sudan, roselle diproses menjadi minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh dan merupakan minuman kebangsaan orang Sudan. Salut bunga ini boleh diproses menjadi pelbagai jenis hasilan seperti minuman, halwa, jeli, sos, jeruk dan serbuk atau helaian minuman roselle.

 

Disediakan oleh,

Nurul Athirah binti Abdul Aziz,

Unit Artikel, Jabatan Web UPP PCZ 2011.

Tinggalkan komen anda