Home > Biro PCZ > Biro Perumahan > 5 Tips Memelihara Kucing

5 Tips Memelihara Kucing

 

kucing

“Meow, meow, meow”

Hasanah : Subhanallah, comelnya kucing ni. Bagusnya kalau boleh bawa balik ke rumah kita kan Diyana?
Diyana : Ya lah Hasanah, comelnya dia. Tapi kalau kita nak bawa balik dia macam mana nak jaga dia, kita kan tak pernah ada pengalaman bela kucing ni. Nanti silap caranya, kita buat kucing tu terseksa pula.

Hasanah : Tak apa, kita boleh tanya kakak senior yang pernah bela kucing, lagipun saya pernah ternampak PCZ post di page FB tentang tips-tips membela kucing. Nanti bolehlah kita buat rujukan dari situ.
Diyana : Ye ke, insyallah nanti saya akan carikan, paling kurang ada juga idea untuk kita yang baru nak belajar memelihara kucing ni ye.

Marilah sama-sama kita mengasihani haiwan kesayangan Rasulullah SAW ini. Dan barangsiapa menyeksa mereka hukumannya sangatlah berat sebagaimana di dalam hadis Rasulullah SAW yang bermaksud :

“Seorang wanita diseksa kerana mengurung seekor kucing sehingga mati. Kemudian wanita itu masuk neraka kerananya, iaitu kerana ketika mengurungnya dia tidak memberinya makan dan tidak pula memberinya minum sebagaimana dia juga tidak melepaskannya mencari makan dari serangga-serangga tanah.”
(Hadis Riwayat Muslim r.a.)

“TOGETHER WE UNITE TO SERVE COMMUNITY”
Biro Perumahan

“Ilmuwan Berbakti, Teguh Sehati”
PERUBATAN Cawangan Zagazig 2014/2015

Tinggalkan komen anda